Yoga in de auto

Yoga betekent eenwording, herenigen. Één worden met je ware natuur, met je pure zijn, met je hoger bewustzijn. Volgens de yoga van Patanjali is yoga op je yogamat slechts een van de 8 onderdelen van yoga. Zo is er dus ook yoga die je in je auto kan beoefenen. 

Je beoefent dan pranayama.  Pranayama wordt vaak vertaald als ademhaling. Dat doet het echter volledig te kort. Andersom klopt het wel, je ademhaling is een aspect van pranayama. Het is voor ons het meest tastbare aspect. 

Adem lang en diep door je neus naar je onderbuik. Voel dat je buik zich langzaam als een ballon uitzet tot hij zo groot geworden is dat er niets meer bij kan. Adem vervolgens door je neus weer langzaam helemaal uit, dusdanig dat er geen adem in je lichaam achter lijkt te blijven, en je buik helemaal plat geworden is en je navel dichtbij je wervelkolom. Herhaal dit opnieuw. Minimaal 5 keer, maar net zo lang als je wilt. Wees je bewust van de weg die de lucht aflegt, en ervaar het prana door heel je lichaam. Voel de koude lucht langs je neushaartjes naar binnen gaan en de warme lucht die naar buiten gaat. Merk hoe je steeds je hartgebied passeert. Voel de sensaties in je lichaam en merk dat je hele lichaam, je hele systeem en je hele zijn tot rust komt. 

Deze eenvoudige yoga oefening reduceert stress, boosheid en onrust in je lichaam. Het bevordert je creativiteit, je alertheid, je intuïtie en je algehele welzijn. Wat heerlijk omdat met zoiets alledaags en simpel als een autorit te kunnen combineren. 

Het was het allereerste wat ik mezelf eigen heb gemaakt toen ik met mijn zelf verdiepingsreis begon. En het bracht me direct ontzettend veel. Ik pas het nog steeds dagelijks toe en helemaal in de auto. Die associatie ga je vanzelf snel maken. Mijn kinderen vonden het ook fantastisch. Ik ging niet meer uit m’n dak als ik thuis een ontplofte keuken aantrof. Voordat ik naar binnen liep deed ik er namelijk altijd nog een paar extra op de oprit. De “anger”management cursus, waarover mijn man steeds grapte dat hij mij daar voor op zou geven, passeerde ook snel niet meer de revue. Allemaal door deze eenvoudige yoga oefening. Die je overal kan toepassen. Bijvoorbeeld net voordat je een lastige meeting in gaat.

Prana is namelijk onze levensenergie. Alles in ons en in de natuur is terug te brengen tot prana, bewustzijn en ether. Als er geen prana meer is in je lichaam, dan ben je dood. Je ademhaling is een hele tastbare vorm van prana, echter een gedachte is ook prana. Prana zit in alles. Dus goed om je van dit prana bewust te zijn.

Als je merkt dat je weinig energie hebt, hou dan even je linker neusgat dicht en adem in en uit door je rechter neusgat. Je rechter neusgat staat in contact met de zon. We noemen het het mannelijke deel. Je voelt je direct actiever, het geeft je energie. Je linkerneusgat staat in verbinding met de maan, het vrouwelijke deel. Dus slaap je slecht probeer dan op je rechterzijde te gaan liggen. Je kunt ook even je rechterneusgat dicht houden en door je linker neusgat in en uit ademen. 

Er is hier nog zo veel leuks over te vertellen. Voor nu even de laatste: Ben je op zoek naar meer balans in je werk of in je privé, adem dan dagelijks 5 minuten door links in, rechts uit, rechts in, links uit, links in etc. Je kunt er ook voor kiezen om tussendoor je adem steeds even vast te houden. Houdt een vast ritme aan. Na veertig dagen merk je vanzelf dat alles in je leven meer in balans gekomen is.

Als je meester bent van je prana, ben je meester van je wereld. Het heeft zoals je ziet en hopelijk snel ervaart een zeer gunstig effect op je mind, je humeur en op je prestaties. Ons hoofd, hart, lichaam en geest werken continu samen, met het een kun je daarom het ander beïnvloeden. 

Wil je meer weten? Dan nodig ik je uit om een van mijn workshops of trainingen te volgen. Lijkt het je interessant voor je team, dan laat ik mij graag uitnodigen om een training op maat te komen geven.

Share the Post:

Related Posts

Yoga in de auto

Yoga betekent eenwording, herenigen. Één worden met je ware natuur, met je pure zijn, met je hoger bewustzijn. Volgens de

Read More